La domenica di quando ero piccola… When I was younger, Sunday was Tagliatelle’s special day…

La domenica era il giorno, che si riconosceva dagli odori della cucina e dal menù fisso, di cui mio nonno andava più fiero: fettuccine (come diciamo a Roma) al sugo, pollo al forno con le patate e le pastarelle!!!

Inevitabilmente quando ieri sera ho deciso di cimentarmi con le mie prime tagliatelle, il pensiero è tornato a quel giorno di festa dagli aromi così intensi e dai colori così speciali…

La ricetta è semplice e la conoscono tutti, un uovo per ogni etto di farina (io ho usato quella di grano duro della De Cecco, che è di semola rimacinata ideale per la panificazione e per la pasta) ed un cucchiaio di olio d’oliva per rendere la pasta elastica. Il risultato con un semplice sugo e una spruzzata di parmigiano è stato una carezza al cuore…

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When I was a kid, Sunday was that special day of the week, in which my granpa, our chef, had a fixed lunch’ menu, listing Tagliatelle with plain sauce, Chicken with potatoes and fresh cream pastries (and the children, could have a sip of water with wine, because it was an extraordinary day!). The house had a peculiar smell, the kitchen was colorful, a simphony of joy for life… That souvenir came back to my mind, last night, when I decided to prepare my first experiment of homemade pasta (the recipe is the easiest one: 1 egg each 100gr. of durum wheat flour, plus I added a spoon of Olive Oil to make the past more flexible, I worked everything until the result was soft and dry – it should not stick your hands anymore, just to be clear – then I left the pasta, rest for at least one hour, before making the sfoglia and cutting the tagliatelle).

The sauce was the more simple possible, fresh tomato sauce with some olive oil and some parmesan cheese on the top, as you can see… This was a trip back to my teen’ days…

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