Come si dice “Pinolata” in inglese? Have you ever tasted this cookies with pine nuts?

Ecco un dolce che ho scoperto in questo capitolo di vita partenopea, le Pinolate, semplici, veloci, ghiotte e soprattutto adatte anche a chi come me, ha il colesterolo geneticamente alto (che mangi o non mangi, cambia poco!) per cui rinunciare alle uova ogni tanto, fa parte dei miei slanci depurativi…

Prendete 50 grammi di mandorle amare e  50 grammi di mandorle dolci e frullatele bene con 250 grammi di zucchero. Unite al composto farinoso, due albumi montati a neve ed un cucchiaino di lievito in polvere. Disponete il composto in pirottini di carta (vi sconsiglio di lavorare senza supporti, perché potreste ritrovarvi con la “Cosa” nel forno che lievita!), evitando di riempirli più della metà, copriteli con un’abbondante dose di pinoli ed infornate a 160° per 30 minuti.

Sgranocchiate e dite se non vi sentite zuccherosi fino al midollo :))

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This recipe is part of my new daylife in this part of Italy (Campania), here you can find this pine nuts cookies in the shops during special events like Christmas, Carnevale or Easter time… But anytime you want, you can make them home very easily, and although they are very rich in sugar, they are quite healthy for colesterole, because you can avoid egg yolks!

You will just need 50 grams of sweet almonds mixed with 50 grams of bitter almonds and 250 grams of sugar: you cut them thinly until you get a powder! Bit 2 egg whites until they stiff and add them to the almond-sugar powder. Add a teaspoon of powder yeast and mix well. At this point, try to avoid in baking this cookies out of a pastry paper case: if the mix is without any case, it will grow like The Thing, but if you choose a small-medium side of paper cases, they will work perfectly! Bake at 160° for 30 minutes, then bite and tell me: do you think that the combination  sugar-pine nuts is perfect, as I do???

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